Președintele Camerei americane pentru Comerț, în Financial Times: SUA trebuie să evite SCLEROZA ECONOMICĂ a UE /Sunt necesare politici coordonate

Președintele Camerei americane pentru Comerț, în Financial Times: SUA trebuie să evite SCLEROZA ECONOMICĂ a UE /Sunt necesare politici coordonate
Publicat: 04/10/2024, 07:30

Statele Unite trebuie să ia măsuri pentru a evita o situație de stagnare economică similară cu cea a Uniunii Europene, afirmă, într-un articol de opinie publicat în cotidianul Financial Times, Suzanne Clark, președintele Camerei americane pentru Comerț, avertizând că economia americană este afectată de reglementările excesive și de încetinirea ritmului activităților.

”Euroscleroza” a fost termenul utilizat de economistul german Herbert Giersch în anul 1985 pentru a descrie stagnarea economică a Europei, o situație care era în contrast puternic cu Statele Unite. Giersch a notat atunci că disparitățile erau generate de rigiditățile structurale ale Europei. După 40 de ani, Europa pare să sufere de o nouă formă de scleroză, în 2023 având o creștere economică de doar 0,4%. Aceasta a fost una dintre concluziile raportului elaborat de Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost președinte al Băncii Centrale Europene, pe tema competitivității Uniunii Europene.

Statele Unite s-ar putea îndrepta în aceeași direcție

”Acest raport ar trebui citit de toți decidenții politici din SUA din rațiuni de precauție, pentru că economia americană s-ar putea îndrepta în aceeași direcție. În lipsa politicilor care ar stimula creșterea economică, Statele Unite ar putea ajunge în aceeași situație ca aliații europeni”, afirmă Suzanne Clark, președintele Camerei americane de Comerț, într-un articol de opinie publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Statele Unite trebuie să evite euroscleroza”.

Mario Draghi a constatat că una dintre cauzele crizei din Europa se referă la ”reglementările incompatibile și restrictive”. Începând din 2019, UE a aprobat peste 3.500 de legi și 2.000 de directive. Măsurile, criticate chiar și de unii oficiali europeni, descurajează activitățile de afaceri și inovarea, astfel că activitățile economice stagnează. Prețul este suportat de cetățenii europeni: veniturile reale au crescut de două ori mai mult în Statele Unite decât în Uniunea Europeană în ultimele două decenii.

”Din nefericire, asistăm și de cealaltă parte a Atlanticului la o abordare de genul «Guvernul știe cel mai bine ce trebuie făcut». Administrația Biden va aplica un număr record de 2.524 de reglementări anul acesta. Până în mai, Administrația SUA emisese 273 de directive economice semnificative, depășind ultimele șase administrații. (…) Situația este îngrijorătoare, întrucât și Statele Unite se confruntă cu încetinirea creșterii economice. Începând din 2010, creșterea economică a fost în medie de doar 2,2%. Oficiul independent pentru Buget estimează că în următorul deceniu media creșterii economice va fi de doar 1,8%”, subliniază Suzanne Clark.

În acest context, Camera americană pentru Comerț le cere decidenților politici de la Washington să acționeze pentru restabilirea unui ritm de creștere economică de cel puțin 3,0% anual. Ar trebui încurajate investițiile în tehnologii avansate, este necesară forță de lucru calificată și ar trebui utilizate oportunitățile comerciale internaționale, evitând tentația tarifelor vamale.

”Statele Unite și Europa se bucură de cel mai extins parteneriat comercial din lume, astfel că ceea ce se întâmplă în Europa contează pentru comunitatea de afaceri americană și invers. (…) Alianța transatlantică este ancoră a democrației, păcii și securității. În contextul în care autoritarismul contestă ordinea internațională bazată pe reguli, nu ne putem permite să fim ignoranți. Avertismentele sunt clare. (…) Este momentul ca ambele maluri ale Atlanticului să adopte politici de creștere economică și de consolidare a alianței”, concluzionează Suzanne Clark.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Biden discută cu liderii ISRAELULUI despre atacarea instalațiilor petroliere din Iran /„Oricum, ar fi puțin cam…”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS