Președintele Camerei americane pentru Comerț, în Financial Times: SUA trebuie să evite SCLEROZA ECONOMICĂ a UE /Sunt necesare politici coordonate

Președintele Camerei americane pentru Comerț, în Financial Times: SUA trebuie să evite SCLEROZA ECONOMICĂ a UE /Sunt necesare politici coordonate
Publicat: 04/10/2024, 07:30

Statele Unite trebuie să ia măsuri pentru a evita o situație de stagnare economică similară cu cea a Uniunii Europene, afirmă, într-un articol de opinie publicat în cotidianul Financial Times, Suzanne Clark, președintele Camerei americane pentru Comerț, avertizând că economia americană este afectată de reglementările excesive și de încetinirea ritmului activităților.

”Euroscleroza” a fost termenul utilizat de economistul german Herbert Giersch în anul 1985 pentru a descrie stagnarea economică a Europei, o situație care era în contrast puternic cu Statele Unite. Giersch a notat atunci că disparitățile erau generate de rigiditățile structurale ale Europei. După 40 de ani, Europa pare să sufere de o nouă formă de scleroză, în 2023 având o creștere economică de doar 0,4%. Aceasta a fost una dintre concluziile raportului elaborat de Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost președinte al Băncii Centrale Europene, pe tema competitivității Uniunii Europene.

Statele Unite s-ar putea îndrepta în aceeași direcție

”Acest raport ar trebui citit de toți decidenții politici din SUA din rațiuni de precauție, pentru că economia americană s-ar putea îndrepta în aceeași direcție. În lipsa politicilor care ar stimula creșterea economică, Statele Unite ar putea ajunge în aceeași situație ca aliații europeni”, afirmă Suzanne Clark, președintele Camerei americane de Comerț, într-un articol de opinie publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Statele Unite trebuie să evite euroscleroza”.

Mario Draghi a constatat că una dintre cauzele crizei din Europa se referă la ”reglementările incompatibile și restrictive”. Începând din 2019, UE a aprobat peste 3.500 de legi și 2.000 de directive. Măsurile, criticate chiar și de unii oficiali europeni, descurajează activitățile de afaceri și inovarea, astfel că activitățile economice stagnează. Prețul este suportat de cetățenii europeni: veniturile reale au crescut de două ori mai mult în Statele Unite decât în Uniunea Europeană în ultimele două decenii.

”Din nefericire, asistăm și de cealaltă parte a Atlanticului la o abordare de genul «Guvernul știe cel mai bine ce trebuie făcut». Administrația Biden va aplica un număr record de 2.524 de reglementări anul acesta. Până în mai, Administrația SUA emisese 273 de directive economice semnificative, depășind ultimele șase administrații. (…) Situația este îngrijorătoare, întrucât și Statele Unite se confruntă cu încetinirea creșterii economice. Începând din 2010, creșterea economică a fost în medie de doar 2,2%. Oficiul independent pentru Buget estimează că în următorul deceniu media creșterii economice va fi de doar 1,8%”, subliniază Suzanne Clark.

În acest context, Camera americană pentru Comerț le cere decidenților politici de la Washington să acționeze pentru restabilirea unui ritm de creștere economică de cel puțin 3,0% anual. Ar trebui încurajate investițiile în tehnologii avansate, este necesară forță de lucru calificată și ar trebui utilizate oportunitățile comerciale internaționale, evitând tentația tarifelor vamale.

”Statele Unite și Europa se bucură de cel mai extins parteneriat comercial din lume, astfel că ceea ce se întâmplă în Europa contează pentru comunitatea de afaceri americană și invers. (…) Alianța transatlantică este ancoră a democrației, păcii și securității. În contextul în care autoritarismul contestă ordinea internațională bazată pe reguli, nu ne putem permite să fim ignoranți. Avertismentele sunt clare. (…) Este momentul ca ambele maluri ale Atlanticului să adopte politici de creștere economică și de consolidare a alianței”, concluzionează Suzanne Clark.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Biden discută cu liderii ISRAELULUI despre atacarea instalațiilor petroliere din Iran /„Oricum, ar fi puțin cam…”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
SUA nu vor ca România să doboare rachete pentru Ucraina: „Ne-ar implica în război”
Prima reacție a Andreei Esca, după despărțirea Alexiei Eram de Mario Fresh: „În familia noastră..”
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene. „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern”
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă....
China este pregătită de război. De ce SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul...
Ce umilințe a îndurat Oana Ciocan alături de Jador! Zanni: ”Stătea cu ochii vineți, legată...
Leguma de 15 lei, cunoscută drept „aurul maro”, care întărește imunitatea și ajută la slăbit
Vila unde milionarul Adrian Kreiner a fost torturat şi asasinat este scoasă la vânzare. E...
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Câți bani primește cel mai bine plătit pensionar din România, după recalculare. Clasamentul celor mai...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
De la Mioveni, direct la export. Duster III zărit pe transport, în România, dar cu...
Ciucă: Situaţia din Liban devine tot mai critică, iar România trebuie să acţioneze
Soarele s-a dezlănțuit! O furtună geomagnetică lovește AZI Pământul
Bani din 2025. Se dau câte 200 LEI lunar. Sumele, virate pentru 2 milioane de...
O furtună solară pune în pericol Pământul. Efecte dramatice sunt așteptate
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
După ce și-a pierdut tatăl, la scurt timp Laura Cosoi și-a pierdut și mama! "Mie...
Filmările la ”Men in Black”, oprite timp de mai multe ore din cauza unei situații...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Microplasticele ar putea ajunge în creierul oamenilor și prin respirație